Тонкощі вибору дотягувача

Сьогодні дверний дотягувач обов'язкове пристрій в офісних приміщеннях, і все частіше зустрічається в звичайних житлових будинках. Звичайнісінька конструкція складається з пружини і корпусу. Принцип роботи заснований на використанні енергії витраченої на відкриття дверей, для їх закриття. Сучасні механізми можуть встановлюватися практично на будь-які двері, різної ваги і розмірів.

Проте при виборі дотягувача є кілька критерій, від яких і варто відштовхуватися.

Залежність габаритів двері і типу дотягувача

Всі подібні пристрої мають дві основні параметрами, це швидкість закриття і сила тяги. Саме від цих характеристик буде залежати щільність і м'якість зачинення дверей.

Чим більше вага двері, тим відповідно більше зусиль необхідно докласти для її закриття. Всі європейські дотягувачі класифікуються за системою EN1154, маркування на виробах за типом EN і клас конкретного пристрою. За цією системою все дотягувачі діляться на 7 типів, EN1 з найменшим зусиллям і EN7 з найбільшим зусиллям. Перший актуально монтувати в легені двері, останній може повноцінно працювати на масивних дверях. Сьогодні найбільшою популярністю користуються проміжні типи від 3 до 5, вони відмінно виконують свою роботу на середніх дверних полотнах.

Варто звертати увагу на наявність маркування СЕ, вона досить часто є на моделях великих європейських виробників, таких як GEZE, Dorma і Abloy. Ці букви означають що дотягувач є в різних потужностях, що значно спрощує вибір. Наприклад, остання компанія випускає механізм DC в різних типах, є моделі для легких і важких дверей, а також універсальні варіанти.

Можливості регулювання

Практично всі сучасні дотягувачі мають певний діапазон настройки. Він дозволяє трохи підсилювати або зменшувати тягу або швидкість роботи пристрою. Відразу після монтажу, рекомендується налаштувати основні параметри механізму. Це необхідно для уникнення пошкодження дверей і самого дотягувача в екстремальних умовах.

У більш просунутих дотягувачів має функцію фіксації двері на певному куті розкриття. Це дозволяє продовжити час роботи і зберегти двері від пошкоджень.

Правильно підібрана швидкість вкрай важлива. Саме вона регулює силу закривання дверей. Для спрацьовування замку замикання, необхідно швидкість на останніх 10 ° збільшувати.

Сила тяги механізму

Всі дотягувачи мають тягову систему. Основними типами можна вважати ковзаючу тягу, механізм важеля або ж фіксатор. Вибір конкретного варіанту обумовлений деякими моментами: особливості проектування будівлі, габаритні розміри і вага дверного полотна, дизайнерське рішення і особливості складання.

У стандартному випадку, дотягувач складається з тяги, яка кріпиться до рами і самого пристрою, що встановлюється на стулку. Сучасні пристрої можуть мати відразу кілька способів кріплень. Відповідно вибір залежить від естетичних уподобань замовника.

Перевагами ковзної тяги можна вважати відсутність стирчать елементів механізму. Це значно покращує естетичний вигляд дверного отвору. Сьогодні буквально всі великі виробники випускають дотягувачи зі ковзної тягою.

 

Робочий діапазон температур

Важливим критерієм у виборі пристрою є стійкість до низьких або високих температур, в залежності від місця застосування. На сьогоднішній день практично всі механізми без проблем витримують високі температури до + 70 ° ;, а ось нижня межа може бути різним, як правило це від -25 ° до -35 ° ;. Для особливо суворих умов великі компанії випускають дотягувачи, який можуть функціонувати до -45 °

Питання про кріпленні

Питання про місце розташування дотягувача слід вирішити до здійснення покупки. Так як на ринках можна знайти механізми з покриттям або з верхнім кріпленням. Перший варіант зазвичай встановлюється разом з дверима, так як такі пристрої паралельно використовуються як опорні петлі.

Часто подібні дотягувачи використовуються для маятникових дверей. Такі механізми можуть працювати з великою вагою до 300 кг, а також мають резерв в 500000 циклів. При необхідності, є можливість монтажу дотягувача прямо в торець дверей.

Спеціальні пристрої

Якщо є необхідність установки спеціальної двері (протипожежної або димоізолірующіе) на неї теж можна підібрати дотягувач.

Великі виробники випускають механізми спеціального напряму. Досить просто вибрати під конкретну двері пристрій аналогічного напрямку. Вони повинні комплектуватися гідравлічними і електромагнітними механізмами. Необхідно ретельно звірити вимоги безпеки обраного дотягувача і характеристики вашого приміщення.

Довговічність

До дотягувачам видвігаются високі вимоги як по тривалості періоду експлуатації, так і щодо захисту від зовнішніх втручань. При правильній установці і адекватної експлуатації пристрою працюють до 1000000 робочих циклів.

За європейськими стандартами все дотягувачи повинні відпрацьовувати мінімум 500000 циклів без погіршення своїх параметрів.

Багато механізми працюю за рахунок наявності мастила всередині, отже, є необхідність стежити за відсутністю витоків масла, інакше це призведе до погіршення роботи.

Для пристроїв, що працюють на відкритому просторі, обов'язкова наявність захисного клапана. Також краще вибирати дотягувачи з антикорозійних і протиударних металів.

Питання ціни

Ціни можуть коливатися в залежності від параметрів обраного дотягувача, наявності спеціальних функцій і імені компанії виробника. Однак свою перевагу варто віддавати перевіреним і надійним фірмам, їх продукція прослужить довго і без зауважень, при правильній експлуатації.