Вибір дверних петель дуже відповідальний момент в ремонті, так як вони відповідають за повноцінну роботу дверей. Також важливо підібрати петлі, які не зіпсують дизайн дверей і всього приміщення. Ці маленькі деталі відповідають за вкрай важливі чинники, такі як щільне закривання дверей, правильне її розташування в дверному отворі.

Ключові фактори у виборі петель для дверей

Сьогодні на ринку будівельної продукції представлено безліч типів дверної фурнітури. Для більш легкого пошуку потрібних петель існує певна класифікація.

  1. За місцем установки.
  2. По пристрою механізму.
  3. За способом кріплення.
  4. За матеріалом пристрою.

Слід пам'ятати, що тільки для дверей з дерева та МДФ є необхідність особисто вибирати петлі. Двері з інших матеріалів (сталь, пластик і алюміній) доставляються замовникові повністю укомплектованими.

Види дверных петель

В залежності від місця розміщення петлі бувають для міжкімнатних дверей і для вхідних дверей. Характеристики цих двох видів петель кардинально різняться. Для вхідних дверей потрібні більші і надійні навіси, для міжкімнатних дверей– підійдуть більш витончені. Також, в першому варіанті петлі оснащуються спеціальним механізмом, який не дає зняти двері і проникнути в приміщення.

По пристрою петлі бувають роз'ємними і універсальними. Останні підходять для різних типів дверей. Мінусом є те, що щоб зняти двері потрібно відкрутити все петлі.

За конструкцією розрізняють такі типи петель для дверей:

  • Накладні – відмінно підходять для міжкімнатних дверей. Бувають різних оригінальних модифікацій.
  • Врізні– схожі з накладними, однак перед монтажем дверне полотно вимагає підготовки.
  • Кутові петлі– зручно тримати в отворах, але добре видно на тлі дверної коробки і самих дверей.
  • Приховані петлі– користуються широкою популярністю за рахунок естетичного вигляду. Вони абсолютно не псують вигляд дверного полотна, їх буквально не помітно.

Різновиди петель для дверей по типу матеріалу

Найбільш популярне використання сталевих навісів. Це обумовлено їх надійністю і довговічністю. У минулому столітті, зі сталі виготовлялися самі звичайні петлі, без декору і без протикорозійного покриття. Для витончених декорованих петель було прийнято використовувати сплав алюмінію і латуні. Але сьогодні виробники вдихнули друге життя в сталеві навіси. Зараз особливо можна встановлювати петлі під старовину з оригінальним декором. Для вхідних дверей практикується використання навісів з нержавіючої сталі, вони спокійно переносять вологу і низькі температури.

Всесвітньо відомі виробники часто практикують виготовлення петель виключно з латуні. Перевагою даного матеріалу можна вважати приємний зовнішній вигляд, легкість в поліровці і довговічність.

Завдяки збільшеній популярності елементів декору під старовину, стають затребуваними навіси з емальованим покриттям. Також дуже популярні петлі з покриттям під золото, під бронзу і хромовані.

Як висновок, варто пам'ятати, що якісний продукт можна купити тільки в спеціалізованих магазинах. Основним критерієм при виборі навісів є майбутнє місце роботи і естетичні уподобання замовника.