Тонкощі вибору замка

Вибір замка для вхідних дверей завжди складний. Убезпечити власне майно і життя бажає кожна людина. Як правило, збереження квартири на пряму залежить від надійності замку. Сьогодні виробники дверної фурнітури невпинно трудяться над винаходом все більш надійних систем. Є кілька основних критерій від яких слід відштовхуватися при виборі пристрою для основних дверей.

Замки по класу безпеки

Клас надійності замку основний критерій при виборі захисного механізму. Всі пристрої можна поділити на такі категорії:

• 1 клас надійності – самі низько захищені механізми. Злом досвідченим грабіжником здійснюється за пів хвилини;

• 2 клас надійності – трохи складніший механізм. Недосвідченому зломщикові може знадобитися до декількох хвилин для розтину подібного пристрою;

• 3 клас надійності – дана категорія вважається досить надійною. Замки мають складний механізм, часто комплектуються зміцнюють накладками. Досвідченому зломщикові необхідно до 20 хвилин на розтин пристрою з 3 класом безпеки.

• 4 клас надійності – самий безпечний. Зламати такий замок дуже важко і довго. Досвідченому злочинцю необхідно буде витратити не менше 30 хвилин на роботу з подібним механізмом.

Для більшої безпеки варто монтувати в двері відразу кілька замків, що відповідають класу не нижче 2-3.

Також, крім ступеня безпеки є поняття ступінь секретності. Рівень секретності замку характеризується кількістю можливих комбінацій для конкретного пристрою. Чим більше комбінацій, тим складніше розкрити замок. Розрізняють такі рівні:

• Мала – найпростіші замки, які мають не більше 5 тис. комбінацій. Як правило, ці пристрої не мають додаткових захисних комплектуючих. Таких як броненакладка, підсилювальна пластина і т.д.

• Середня – підбір відмички для подібних замків досить трудомісткий процес, кількість комбінацій – 1 мільйон.

• Висока – найнадійніші пристрої, які мають не менше 4 мільйонів комбінацій. Зазвичай замки високої секретністю додатково комплектуються броненакладками і іншими захисними пристроями. Це в свою чергу робить їх вкрай складною здобиччю для хакерів.

Види замків за типом механізму

Всі захисні пристрої можна розділити на основні: ригелі, сувальдні і циліндрові. Ригельні механізми найбільш поширені на ринку. Для відкриття подібного замку зсередини, досить потягнути за важелі, це слабке місце, яким можуть скористатися грабіжники. Досить в свердловину протягнути дріт з петлею і замок буде успішно відкритий.

Ключ для даного механізму плоский і канавками. Для вхідних дверей такий пристрій абсолютно не підходить. Двері можуть випадково зачинитися і спрацює система замикання. Також, ригелі часто заїдає і двері можуть випадково залишитися відкритою.

Циліндрові замки найбільш часто використовуються для вхідних дверей. Це обумовлено високим ступенем надійності і доступності подібних механізмів. Але є нюанс, для забезпечення безпеки використовуючи такий тип замка, слід підвищити захист личинки циліндра. Для цього часто використовуються броненакладки і зміцнюють пластини.

Ключ має класичну англійську форму. Завдяки штифтів всередині механізму, пристрій може мати високий рівень секретності.

Непоганим варіантом для замикання власного житла є сувальдний замок. Принцип роботи побудований на наявності сувальд, які фіксують ригелі в певному положенні. Для відмикання замка використовується виключно рідною ключ. Він має довгий стрижень і дві пластини з насічками і канавками. Саме завдяки їх наявності сувальди зміщуються і двері відкриваються. При розбіжності малюнка пластин з оригінальним, замок не відкриється. Єдиним шляхом злому є підбір ключа дубліката, що зробити не так-то просто. Додатково замок комплектується броненакладкой для запобігання руйнуванню.

Хрещатий механізм погано підходить для установки на вхідні двері. Ключ нагадує хрестоподібну викрутку, що і вплинуло на назву. Ця особливість робить пристрій уразливим для впливу звичайними викрутками підібраних розмірів. Такі механізми раціонально встановлювати на сараї, підсобні приміщення тощо.

Дискові замки так само не підходять для забезпечення безпеки житла. Такі пристрої мають систему дисків і при їх русі відкриваються і закриваються. Ключ має напівкругле розтин і кілька канавок, залежно від кількості дисків. Даний замок відмінно переносить несприятливі погодні умови, а, отже, добре підійде для зовнішніх будівель.

 

Сучасні захисні системи

 

Однією з новинок на ринку дверної фурнітури можна вважати електромеханіческіе і електромагнітні системи. Перші являють собою сучасну версію ригельного замку. Важливою перевагою є повна відсутність ключів. Двері відчиняються і закривається завдяки спеціальним пристосуванням, це може бути карта, пульт або сканер. Недоліком можна вважати можливість підробки відбитка пальців. Однак злом відмичкою неможливий, а інші втручання вимагають дуже багато часу і коштів.

Електромагнітні системи працюють за тим же принципом. Різниця тільки в механічному виконанні замку. Закриття виконується завдяки наявність магнітних пластин на двері і дверному отворі. Відкрити двері можна використовуючи контролер з магнітом або кодом. Самим основним недоліком даної системи є необхідність наявності електрики, при його відключенні замок просто відкриється.