При покупці циліндра скористайся промо-кодом 2020 і отримаєте знижку на циліндри підвищеної взломостойкості.

Серцевина замка: як поміняти, як витягнути?

Циліндр замка змінюють в декількох випадках – коли він зламався, здається ненадійним або загубилися ключі. Купувати новий немає сенсу, адже можна просто поміняти його внутрішню частину. Тим більше заміна серцевини замка займає всього 15-20 хвилин і не вимагає специфічних знань. Іноді, правда, не виходить змінити личинку в замку звичним способом. Таке трапляється, коли механізм зламаний або застряг ключ. Тоді доводиться задіяти дриль зі свердлом. Після цього циліндр легко виходить назовні. Бувають ситуації і складніше, але про це далі, а зараз потрібно зрозуміти якою має бути нова серцевина.

Бажано, щоб нова личинка відповідала замку не тільки за розмірами, але і за кольором. Добре, якщо її видима частина збігається по тону з фурнітурою двері. Також треба визначитися з тим, як будуть працювати циліндри для замків – тобто відкриватися з двох сторін ключами або з внутрішньої сторони двері буде закриватися на« баранчик» ;. Не менш важлива при виборі ціна личинки для замку. Не варто купувати занадто дешеві вироби. Їх легко зламати, виконуються вони з латуні і не доповнюються міцними накладками. Оптимальний вибір– циліндр тієї ж марки, що і замок.

Як поміняти серцевину замка самостійно

цилинд замкаЗамки для металевих дверей з циліндровим механізмом легше змінювати, якщо є доступ зсередини. Хоча розкрити його можна і зовні. А якщо проводити подібні маніпуляції зі знанням справи, то можна зберегти і замковий механізм, і дверну конструкцію. Заміна циліндра замка здійснюється за допомогою простих інструментів: рулетки, викрутки і самої личинки. Перш за все потрібно виміряти товщину двері з ущільнювальним шаром (якщо він передбачений) і габарити личинки. Ці показники потрібні, щоб купити серцевину замка правильного розміру. В іншому випадку вона може виявитися занадто великий або занадто маленькою. І обидва варіанти пов'язані з певними незручностями.

Щоб виміряти личинку, потрібно її вийняти назовні. Якщо не знаєте, як витягнути серцевину замка, скористайтеся такою порадою. Знайдіть болт, розташований на кромці дверей, відкрутіть його. Зазвичай, саме він фіксує циліндр замку. Потім вставте ключ в свердловину, переведіть замок в положення" відкрито" таким чином, щоб зовні виступав кулачок. Після цієї маніпуляції серцевина легко виймається натисканням із зовнішнього боку. Як тільки вдалося вийняти серцевину замка, необхідно виміряти її ширину, довжину і діаметр.

Як замінити замковий циліндр – просто про складне маніпуляції

Для початку варто переконатися, що можна поміняти личинку замка вхідних дверей самостійно. Це можливо, якщо циліндровий механізм належить до одного з типів: найпопулярніший і майже класичний англійський, ще є під хрестової ключ, з дисковим механізмом або «перфокарточним» пристроєм. Заміна замків і личинок різної конструкції трохи відрізняється. Циліндрові механізми виробляються в декількох версіях:

  1. Ключ-ручка – максимально зручний і популярний.
  2. Ключ-ключ – застосовується, коли двері закриті зсередини. Така конструкція підходить, наприклад, для загального коридору на кілька квартир.
  3. Напівциліндрів– призначений для нежитлових, підсобних приміщень.
  4. Під хрестової ключ– механізм підвищеної секретності.

Традиційний англійський циліндр – найдоступніший у фінансовому плані і можливості відкривання зловмисниками. В рамках даної категорії є циліндри з протівовзломним стрижнем з твердого сплаву. Але і вони тільки трохи підвищують ступінь надійності замку. На порядок секретність зростає в личинках з контрпінамі. Розкрити такий циліндр замку можна тільки висвердлюванням алмазним свердлом. Правда, Піни механізму мають невелику ходом. Конструкція виконується максимально точно, тому стає чутливішою до забруднень.

Циліндри з дисковим механізмом застосовують для накладних замків. Їх ключі зламати практично неможливо. Циліндр замка з дисковим механізмом малочутливий до забруднень, а стороннім ключем можна прокручувати сердечник до нескінченності. Кріпиться він поздовжньо. Повідець ригеля повертається через вільно підвішену ламель. Перед тим, як поміняти серцевину в замку з дисковим механізмом, потрібно видалити корпус і викрутити гвинти. Після цих маніпуляцій личинка легко виходить назовні. Із зовнішнього боку дверей циліндр замку виймається фомкой або монтуванням з загостреним кінцем. Там, де необхідно зберегти полотно, то краще скористатися свердлом.

Якими інструментами користуватися – невеликі, але важливі секрети

Якщо заміна личинки неминуча і доведеться висвердлювати зламаний механізм. Скористайтеся невеликим чорним (фосфатированной) саморезом по металу. Світлі оцинковані саморізи по дереву в даному випадку не підходять. Їх загортають в проміжок між залишком ключа і свердловиною, а потім з силою натискають– відламана частина полізе назовні.

А ось засверленние голки самі вниз не випадуть, їм заважають задирки і залишки пружин. Після висвердлювання вставляють відповідний за профілем (положенню поздовжніх пазів) ключ або плоску викрутку, повертають погойдуванням поки циліндр замку не розблокує. Якщо тимчасової фактор не підтискає, можна повозитися і вийняти навіть циліндр замка з протівовзломним механізмом. Його штирі краще висвердлювати победітовим свердлом. Працювати потрібно акуратно, з мінімальним натисканням. Личинки з контрпінамі під гребінчастий ключ або перфокарту доведеться висвердлюють два рази– зверху і знизу.

Видалення ручки запору – проблема, але невелика

Якщо зламалася личинка замка дверей і доводиться її міняти самостійно, вам може бути складно, пов'язані з видаленням ручки запору. Тим більше існує кілька варіантів її кріплення:

  1. По обидва боки підстави ручки проглядаються закінчення сталевого прута, зашліфованого урівень. Якщо верхній кінець при найближчому огляді ширше нижнього, тоді це наскрізний конічний штифт.
  2. Фасонний болт або глухий штифт – за умови, якщо проглядається округла голівка без шліца.
  3. Простий болт – якщо оголена головка гвинта з шліцом.
  4. Глухий штифт старої версії – доступний тільки один виступаючий кінець.

Ясна річ, що простий болт відкручується найлегше. Глухий штифт старої версії виймається дрібними торцевими кусачками або бокорезами з одностороннім заточуванням. Конічна конструкція акуратно вибивається з боку вузького закінчення легким молотком. Гострим інструментом бити не можна: кінець штифта може розклеїтись, а потім його доведеться висвердлювати.

Конструкцію з головкою спочатку потрібно перевірити: визначити, що за нею ховається болт або штифт. Для цього на неї натягають гумову або пластикову трубочку, потім роблять спроби провернути в різні боки невеликими пассатижами. Якщо обертається в обидві сторони– перед вами штифт і його виймають. Але для цього буде потрібно ще і підчепити головку мініатюрними щипцями. Якщо за нею ховається фасонний болт, то він провернеться тільки в одну сторону. І робити це буде досить легко.

Ключ зламався, замок застряг – що робити?

Інша справа, коли ключ застряг – в такому випадку штифт секретки залишається в зачепленні з ригелем, без руйнування замку, витягти його не вийде. Існує кілька способів того, як провернути і зламати штифт. Їх відмінність в результаті – можна зламати весь замок, а можна тільки секретку. Нам потрібен варіант, в результаті якого замок збережеться. Перед тим як поміняти серцевину замка без ключа, потрібно підготувати відмичку. Правда, тут потрібні певні навички і знання. Щоб зрозуміти, як працювати відмичкою, бажано розбиратися в тому, як влаштований замковий механізм. Отже, всередині ключового циліндра на пружинах знаходяться Піни, що складаються з двох половин. Якщо центральна частина Піна не потрапляє на окружність серцевини, обертання блокується. Чим складніше влаштований замок, тим більше в його конструкції пинов. І всіх їх доведеться розташувати на правильній висоті.

Перед тим як поміняти личинку замка, потрібно озброїтися двома дротами – одна з них пряма, щоб пробувати повертати циліндр, друга з загнутим кінцем, нею треба стукати по пінам, поки вони не вишикуються в правильному положенні. На таку маніпуляцію потрібно близько 10 хвилин.

Установка нового циліндра – операція досить проста, але все ж таки визначається деякими правилами. У звільнене місце поміщається сердечник замку, провертається кулачок у положення закритого та фіксується кріпильним болтом. Якщо ви не знаєте, як поміняють личинку замка в металевих дверях, а час підтискає, скористайтеся послугами відповідної служби. Майстри допоможуть витягнути зламаний механізм і встановлять новий, якщо встигнете наперед купити циліндр замка. У Росії такі послуги надають приватні підприємства. Їх контакти можна знайти у мережі. Там же ви дізнаєтеся, скільки коштує поміняти личинку в замку.

Ремонт циліндрів замку

У окремих випадках личинку дверного замку можна відремонтувати. Для цього потрібно знайти платівку, закріплену лапками. Якщо відігнути і зрушити пластину, видно механізм циліндра і виправити його поломку. Щоправда, це трапляється, якщо личинка розбірної конструкції. При ремонті циліндра необхідно правильно виставити його внутрішні штифти. Зібравши їх неправильно, замок буде зламаний повністю. Ключ уже не підходитиме до циліндра замка. До речі, для мастила механізму найбільше підходить графіт. Рідкі олії використовувати не слід, оскільки вони можуть призвести до поломки личинки. Замок рано чи пізно перестане працювати після згущення мастила та попадання до неї пилу.

Якщо циліндр замку заїдає, краще спробувати відкрити його звичайним способом. Можливо, личинка просто заіржавіла і її можна очистити. Кращий спосіб відкрити замок, що заїв, - капнути кілька крапель гальмівної рідини в свердловину. Після кількох хвилин іржавий, але зламаний механізм зазвичай відкривається. Потім циліндр замку можна вийняти, перебрати та полагодити.

Ваш будинок як фортеця – йому потрібен надійний замок

Якщо ви сумніваєтесь яку саме купити серцевину замку, скористайтесь нашими підказками. «Надбезпечні» циліндри замку під хрестовим ключем розкриваються різким та сильним поворотом хрестової викрутки. Елементарні англійські личинки відкриваються спеціальними пристроями за 3-6 хвилин. Оптимальний варіант квартири – новий циліндр замку під перфокартковий ключ, для заміського котеджу – контрпіновий під гребінчастий ключ. Хоча вибір циліндра замку може визначатися не лише фортецею, а й фінансовими можливостями. Цілком можна знайти доступний варіант із хорошими показниками міцності.