Навіть фурнітура може одночасно вийти з ладу, що вимагатиме від вас зняти елемент з полотна і розібрати його. Питання, як зняти дверні ручки, зазвичай цікавить тих, кому необхідно зробити це для ремонту, очищення або змащення. Операція є досить делікатною, тому рекомендуємо запастися інструментами та навичками, або ж викликати фахівця. Розповідаємо все про те, як зняти фурнітуру зі свого місця, але рекомендуємо також подивитися нашу статтю про те, як встановити дверну ручку на вхідні двері.

У яких випадках може знадобитися зняти та розібрати дверні ручки

Найчастіше питання, як зняти дверні ручки, турбує в першу чергу тих, хто має щось зробити надалі зі своєю фурнітурою. Ось кілька найрозповсюдженіших причин:зняти та розібрати дверні ручки

  • ремонт. Якщо механізм зламався і перестав правильно працювати, то може знадобитися більше знань про те, як зняти дверні ручки;

  • заміна. При придбанні нового виробу з кращим дизайном або функціоналом, необхідно спочатку зняти попередній механізм з дверей;

  • чищення та змазка. Періодично такі процедури можна проводити для покращення працездатності та продовження терміну служби виробу;

  • модернізація. В окремих випадках у ручку може бути навіть встановлений замок, якщо вистачить навичок для такого оновлення функціонала.

У будь-якому випадку питання, як зняти ручку, краще вирішувати самостійно тільки тоді, коли у вас є необхідний досвід та інструменти. В іншому випадку можуть виникнути проблеми, і виріб зламається або пошкодиться. Тому краще скористатися альтернативними варіантами й викликати майстра або звернутися в сервісний центр для ремонту. Це делікатна процедура, яку виконати самостійно важко.

Інструменти та матеріали

Щоб максимально швидко дізнатися, як розібрати дверну ручку, вам потрібно прочитати безліч інструкцій. Але для здійснення операції доведеться ще й запастися необхідними інструментами та матеріалами. Ось кілька важливих факторів, які необхідно обов'язково врахувати: 

  • інструменти. Вам знадобиться шестигранний ключ, ключ-зірка, пінцет і дві викрутки, одна хрестова та друга плоска;

  • рекомендації. Найкраще вибирати самі інструменти, виходячи з розміру ручки. Також не беріть дешеві моделі, які можуть зламатися або підвести вас у невідповідний момент;

  • матеріали. Додатково може знадобитися мастило за типом WD-40, захист для рук та очей, щоб ви випадково не нанесли собі травми.

Не забудьте, що робота з дверними ручками вимагатиме дотримання всіх вимог до безпеки. Це не проста процедура, виконати її самостійно може не кожен. Простіше просто звернутися до майстра.

Зняття дверних ручок

Найчастіше зняття дверної ручки вимагатиме від вас виконання чіткої покрокової інструкції. Ось вона:Зняття дверних ручок

  1. Визначте тип ручки. Найчастіше вона натискна, стаціонарна чи кноб.

  2. Підготуйтеся. Приготуйте робоче місце, забезпечте собі яскраве освітлення та зручну позицію, щоб руки не затікали.

  3. Зніміть декоративні елементи. Заберіть будь-які накладки та заглушки, які заважають отримати доступ до кріплень.

  4. Відкрутіть всі гвинти та кріплення.

  5. Вийміть ручку з посадкового місця.

Після цього роботу можна вважати виконаною. Тепер ваша дверна фурнітура знята і може бути замінена на інші моделі або відремонтована.

Розбирання дверних ручок

Насправді розбирання дверної ручки також є досить складною процедурою, особливо якщо ви виконуєте її вперше. Ось невелика інструкція з усіма етапами:

  1. Слід визначити використаний механізм. Він може бути з фіксатором, пружинним або натискним

  2. Зніміть ручку та розберіть сам корпус.

  3. Витягніть всі внутрішні механізми, включаючи пружини, шестерні та інші елементи.

Завдяки цьому розбирання буде виконано правильно, і ви зможете розпочати роботу із самими компонентами фурнітури. Обов'язково виконуйте всю роботу уважно та обережно, щоб нічого не пошкодити.

Поради фахівців зі зняття та розбору дверних ручок

Найчастіше розбирання дверних ручок – необхідна процедура, яку просто так ніхто не виконує. Тому даємо вам відразу кілька порад:

  • уважно огляньте ручку до початку роботи, щоб точно зрозуміти, який спосіб кріплення використовується в даній моделі;

  • використовуйте додаткове мастило, щоб полегшити розбирання. Це буде потрібно, якщо виріб давно не знімався;

  • дотримуйтесь особливої обережності стосовно кожної деталі, яку легко можна зламати;

  • користуйтеся всім необхідним захистом для очей та рук, щоб випадково не поранитися;

  • зняті деталі краще зберігати в одному місці, щоб потім успішно зібрати конструкцію назад.

Завдяки цьому ви зможете провести розбирання або зняття успішно, отже, й виконати необхідну роботу. Але новачкам все одно можемо рекомендувати викликати фахівця і не піддавати себе чи виріб зайвим ризикам. Придбати нові ручки для заміни старої ви зможете прямо у каталозі нашого інтернет-магазину вже зараз!