Якщо ви знаєте, що таке викрутка і дриль, більш-менш розумієте, як з ними справлятися, то установка дотягувача двері не повинна викликати багато запитань. Головне, дотримуватись рекомендацій виробника і дотримуватися правил монтажу. А щоб ще більше спростити свою працю радимо познайомитися з технологіями установки популярних версій дотягувачів. У них хоч і однакове призначення, але будова відрізняється, а відповідно різниться і принцип установки.

Доступні три ходові версії:

  • стандартні для верхнього монтажу;
  • для підлогової установки;
  • з прихованим монтажем.

Стандартні дверні дотягувачи кріплять зверху. Але і в цій системі наявні додаткові варіанти– перший варіант, коли монтаж дотягувача проводиться до дверної коробки, а важільного механізму– до полотна, другий спосіб - в зворотному порядку. Рішення про те, як встановити дотягувач двері приймається з урахуванням того куди вона буде відчиняються. Якщо двері відчиняються до користувача, дотягувач кріпиться на полотно, якщо від себе– на коробку. Доступна ще одна маніпуляція, більш хитра, для тих випадків, коли попередні два способи реалізувати не можна. Цей спосіб називають паралельної установкою– коробка монтується до полотна, а важіль кріпиться із застосуванням особливої ​​пластини.

дотягувачи для нижньої частини задіють, коли в конструкції немає коробки. Вони не працюють з петлями. Суть обмеження в тому, що сам дотягувач виконує дві функції– звичної петлі і повороту полотна. Установка дотягувача тут– обов'язкова умова. Він монтується в підлогу, в заздалегідь пророблені поглиблення. Аналогічно встановлюється його верхня частина. Тут дуже важливо дотримати чіткий вертикальний рівень обох елементів. Помилка чревата швидкої поломкою всього механізму.

Найбільше труднощів і питань виникає, коли необхідно встановити дотягувач двері прихованого монтажу. Доступні дві версії таких пристроїв– петля-дотягувач, монтаж якої схожий зі звичайними навісами, а також прихована версія з установкою в дверне полотно. Але, якщо приділити більше уваги на вивчення теоретичної інформації, практика виявиться нескладною. У питанні про те, як правильно встановити дотягувач двері прихованого монтажу, потрібно пам'ятати про підготовку двох пазів– один для коробки (у верхній частині торця полотна), другий для відповідної частини. В даному випадку доведеться простежити за наявністю вільного простору між коробкою і полотном.

Установка дотягувача двері на прикладі найпопулярнішої конструкції

установка дотягувачаЩоб зрозуміти, як проходить процес установки, розглянемо кріплення найбільш традиційного механізму– з відкриттям на себе. Освоївши його, ви можете впорається з більш складними механізмами і навіть з металевими дверима. Для початку варто ознайомитися з об'єктом придбання комплектом. Зазвичай, вона включає сам дотягувач, важіль, гвинти та інструкції. Ще може бути присутнім шаблон монтажу. Саме в ньому ховається вирішення завдання для непрофесіонала.

Відразу потрібно позначити отвори для свердління, перевірити їх правильність, просвердлити поглиблення. Потім потрібно прикрутити важіль до коробки. Після надіти дотягувач і з'єднати дві складових за допомогою гвинта. Все це потрібно проводити в такому положенні як би хотілося, щоб механізм кріпився до дверей. Гвинти повинні« дивитися» в сторону навісів.

Тепер можна приступати до регулювання сили важеля. Починати таку маніпуляцію можна, коли отвори двері співпадуть з тими, що на дотягувачи. Потрібно відрегулювати положення важеля в закритому положенні, таким чином, щоб він розташувався перпендикулярно дверній коробці. Коли добилися такого результату, тоді пробуйте як все працює. Якщо результат вас не задовольняє– двері ходить туговато або сильно зачиняються, не варто засмучуватися, обидві проблеми легко усуваються. Про це ви дізнаєтесь далі.

Регулювання дотягувача двері для плавного ходу і тихого закривання

регулювання дотягувачаКоли ви ознайомилися з тим, як встановити дотягувач на вхідні двері, можна приступати до освоєння правил регулювання різних механізмів. Тут все буде досить просто– адже раніше ви вивчили їх конструкцію і принцип роботи. Налаштування дотягувача двері проводиться за допомогою двох гвинтів: перший регулює швидкість закривання полотна, другий– доведення до повного прилягання до коробки. Якщо потрібно полегшити дотик двері про коробку, підкрутити другий гвинт. Регулювання дотягувачів дверей повинна проходити плавно, не можна проробляти відразу кілька прокручування. Правильніше злегка підкрутити– перевірити, якщо не підходить, натягнути ще.

Перед тим, як відрегулювати дотягувачдвері, потрібно запам'ятати два правила. Щоб рух дверного полотна зробити більш повільним, гвинт повертають за годинниковою стрілкою, щоб прискорити– проти годинникової стрілки. З таким же підходом регулюється швидкість закривання дверей. Втім, деякі пристрої забезпечують великою кількістю гвинтів. Це зустрічається у механізмів з додатковими опціями. Їх оснащують 4-ма гвинтами. Установка і регулювання дотягувачів двері такої конструкції детально описується в документації. Щоб зрозуміти який гвинт за що відповідає, прочитайте інструкцію. Зазвичай, допоміжні гвинти відповідають за темп ходу двері. Це коли не виходить різко відкрити двері. Такі механізми здатні фіксувати полотно у відкритому положенні. Якщо ви розкриєте двері більше, ніж зазвичай, вона не закриється.

Правильна установка дотягувача двері – справа рук справжнього майстра

Успішно закінчивши установку і регулювання дотягувача двері, можна похвалити себе за проведену роботу. Як видно, обидва ці процеси досить доступні, розібратися з ними щодо просто. Якщо боїтеся, що не впораєтеся з таким завданням, зверніться за допомогою до майстра. Користуватися послугами фахівців не соромно. Та й ви будете впевнені в правильності установки дотягувача двері.