Установка замків за умови підбору правильної моделі - це досить простий процес. Варто розуміти, що монтаж конструкції як в міжкімнатні, так і у вхідні двері має певну специфіку. Однак в обох випадках необхідно провести точні обчислення товщини вертикального бруска. Якщо ви врізався замок самостійно, то можете вибрати висоту його розташування на двері так, як вам зручно.

Перед тим, як встановити замок на двері, потрібно визначити його тип - виразний або накладної. Їх основна відмінність полягає в тому, що перший варіант встановлюється всередині полотна, а другий - зовні. Крім того, велике значення має матеріал, з якого виготовлені двері. Відповідно, це - метал або дерево.

Як правильно встановити врізний замок?

виразний замокВрізний замок - це відмінний варіант з точки зору естетики, оскільки вся його механічна частина залишається невидимою. На етапі розмітки  потрібно точно визначити місце розташування самої конструкції, а також ключа. Для того щоб не помилитися, прикладіть замок бічний  стороною до обв'язки. Крім того, дотримуйтеся наступних рекомендацій:

  1. Поглибити гніздо за допомогою стамески, проте до цього етапу варто приступати вже після примірки замку.
  2. Далі закріпіть ручки. Для того щоб намітити конкретне місце, потрібно прикрити двері і зробити відповідні вимірювання.
  3. Торцевий кінець ригеля потрібно обмазати яскравим барвником, який потім буде легко смить.Чаще за все це - крем для взуття.

На самому останньому етапі необхідно провернути ключ, і висунути засув. Болти зафіксувати щільно, проте не перетягувати їх для  того,  щоб не зруйнувати конструкцію. Пам'ятайте про те, що перед тим, як встановити врізний замок в дерев'яні двері, важливо переконатися, що  він відповідає повороту двері - лівому або правому. Якщо при перевірці ви помічаєте, що ключ не повертається легко, бажано  розібрати конструкцію, і зробити установку заново.

Накладний замок і особливості його монтажу

Такі типи були особливо популярні в період Радянського Союзу. Зараз же їх можна зустріти в якості додаткового на двері, де основну роль служить накладної замок. Найчастіше він монтується на дерев'яне полотно. Сам процес установки не займе у вас багато часу, оскільки доведеться виконати лише такі кроки:

  • визначення місця. Бажано, щоб відступ від статі перевищував одну третину всієї висоти двері;
  • розмітка. На цьому етапі потрібно розмістити зріз запору на рівні кромки. Перед тим, як зробити позначку, не забудьте про відступ в 2,5 мм;
  • свердління. За допомогою дрилі просвердлити намічені точки, призначені для замкової щілини і кріпильної деталі.

Після того, як була проведена установка накладного замка, потрібно прикріпити корпус на косяку полотна. Проріз в планці і зачіп засувки повинні повністю збігатися. Потім потрібно намітити точки дотику і просвердлити необхідну кількість роз'ємів. Перемички збити за допомогою стамески.

Установка замку в міжкімнатні двері: головні складності

Найчастіше на міжкімнатні двері встановлюється виразний замок. Перед тим, як встановити врізний замок в дерев'яні двері, переконайтеся, що у вас є всі необхідні для цього інструменти, серед яких - дриль, стамеска, молоток. Для розмітки вам знадобиться простий олівець, шматочок крейди, малярський скотч і так далі. Крім основних етапів необхідно дотримуватися таких нюанси:

  1. Не робіть отвори занадто глибокими, оскільки в даному випадку ми маємо справу з досить крихким полотном.
  2. Центри планованих отворів бажано здійснювати за допомогою самореза.
  3. Коли вам потрібно зробити наскрізний отвір, по черзі просвердлите полотно з різних сторін.

Роблячи поглиблення для ригеля, пам'ятайте про те, що його товщина повинна відповідати глибині ригеля. Якщо ви помітили, що клямка лягла нещільно, в місцях виступу підробити зону отвору. Врізка замка в дерев'яні двері часто робиться за допомогою фрезера. Інструмент допоможе зробити отвори більш якісно.

Як поставити замок на вхідні двері

Установка замка на вхідні двері буде займати більше часу, оскільки така конструкція зазвичай має більше складових частин. Якщо ви купуєте такий замок окремо від самих дверей, то в комплекті можете знайти докладну інструкцію до установки. Вхідні двері найчастіше складається з металу, тому замок на ній бажано кріпити за допомогою шурупів. Якщо ж ваш вибір припав на дерев'яні двері, потрібно використовувати штифти.

Висота замку повинна становити від 1 до 1,1 метра. Установка замка в металеві двері - дещо простіше в тому плані,що в ній вже передбачено отвір для засувки. З іншого боку, вам необхідно проявити більшу акуратність в процесі розмітки. Сильно затягувати болти, на які кріпиться замок, не варто, так як це призведе до його швидкого зношування.

Як встановити замок на залізні двері?

В цьому випадку до переліку необхідних інструментів додається ще і свердло по металу. Для створення посадочного отвору вам обов'язково знадобиться так звана болгарка. Як вже було сказано, замок на залізних дверей повинен прикріплюватися за допомогою саморізів. Однак часто конструкція комплектується ще і гвинтами.

Як вставити замок в дерев'яні двері?

Дерев'яні двері в поєднанні з врізним замком - звичайне явище, хоча деякі вважають установку такої конструкції досить складною. Крім“ очевидних” інструментів типу дрилі і свердла, потрібно подбати про наявність кутника та вугільної стамески. Крім отворів в дверному полотні вам знадобиться зробити спеціальні поглиблення для ручки. Якщо бути точніше, то для саморізів, які необхідні для установки цієї деталі конструкції. Часто замок складається з декількох засувок, і для того, щоб спростити роботу, деякі майстри роблять суцільне отвір. Однак якщо ви хочете збільшити термін експлуатації конструкції, бажано зробити отвір для кожної складової частини.